sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Catacombes de Paris

Coucou!

Mikä sen parempi päivä mennä vierailemaan katakombeissa kuin perjantaiaamuna krapulassa muutaman tunnin yöunien jälkeen. Torstaiyöllä meidän oli tarkoitus suunnata Denfert-Rochereaulla sijaitsevaan maineikkaaseen aussibaariin, mutta sinne oli niin pitkä jono ettei jaksettu jonottaa. Hyvä, että säästettiin jalkoja aamun jonotusta varten... Nimittäin kun sitten lähes samoilla silmillä käveltiin Denfert-Rochereaulle niin siellä oli mieletön jono. Vaikka luultiin olevamme ajoissa. Niimpä siis vinkkinä katakombeihin menijöille: kannattaa mennä todella liioitellun ajoissa turistikauden aikaan. Maan alla katakombeissa saa olla kerralla vain 200 ihmistä. Jonotuksen missään vaiheessa ei pääse istumaan ja vessaankaan ei pääse ennenkuin katakombikierroksen päätyttyä. Me jonotettiin 2h30 min, mikä oli huippu tylsää kun se eteni niin hitaasti. Jonotuksen päätteeks päästiin sitten kiertään vajaaks tunniks katakombeihin, mikä oli kyllä kaiken ajan arvoinen kokemus.


Denfert-Rochereau


murto-osa katakombi jonosta 


jonotus tuntui jaloissa


Katakombit oli täynnä ihmisten luita ja pääkalloja, sillä katakombeihin alettiin säilöä niitä Pariisin hautausmaiden täytyttyä. Katakombit ei ollut kuitenkaan yhtään niin klaustrofobinen tai karmaiseva paikka kun ois luullut. Ne luolat oli yllättävän kuivat, joissain paikoissa oli kosteampaa ja tippui vähän vettä, mutta pääosin ne oli hyvässä kunnossa. Omaan tahtiin sai kävellä, ei ollut mitään opastuksia. Pelästyttiin aika lailla kun yhdessä luolan nurkassa nukkui yks mies, luultiin sitä eka nukeks mut kävikin ilmi et se oli vaan uninen vartija.







Pariisissa katafiileiksi kutsutut maanalaisen maailman fanit juhlivat ja viettävät aikaa katakombeissa ja muissa maanalaisissa tunneleissa salaa. National Geographin artikkelista voi lukea lisää tästä mielenkiintoisesta aiheesta :) Aika hurjaa, että metrotunneleissa ja viemäriverkoistoissa on ihan toisenlainen valtava maailma, piilossa päivänvalolta.

lopuksi matkamuistoja


Hauskoja katakombielämyksiä! Suosittelen käymään tuolla suosituimman turistikauden ulkopuolella, jolloin selviää varmasti vähemmällä jonotuksella. Tai sitten vaan menee paikalle hyvin ajoissa aamulla... Liian myöhään iltapäiväänkään ei sinne menoa kannata jättää, sillä katakombit on auki vaan klo 17 asti (aukioloajat 10-17 paitsi maanantaisin suljettu). Omatoiminen kierros maksaa alle 26-vuotiaille 4 euroa.

Bisous,
Mimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti