Pääsin hyvin perille Suomeen ja Tampereella on ihanan talvista. Olin kaivannut tosi paljon tänne ja tuntuu hyvältä olla Suomessa. Mun nettiongelmankiin on luvassa helpotus: iphone. Kiitos niille kavereille, jotka vinkkas et mun kannattaa hommata sellanen! Nyt vaikkei mul toimis netti Pariisissa niin pääsempähän iphonesta nettiin ja skypeen :) huomisen programme on opetella käyttämään sitä puhelinta... :D
Mä kokosin mun mietteitä ekalta vaihtopuoliskolta ja yritin miettii, mitä vinkkei itse oisin kaivannut sillon syksyllä ennen lähtöä (ja nyt sitten luulen olevani niin paljon fiksumpi) :)
Tässä yhteenvetona plussat ja miinukset Pariisissa viettämästäni syksystä:
++++ j'aime
- uudet ystävät (niin suomalaiset kun ranskalaisetkin)
- kielitaito (ääntäminen, suullinen, kirjoittaminen, ymmärtäminen, sanasto kaiken kokonaisuus)
- kulttuurin sisäistäminen (joitain asioita voi oppia vain asumalla kyseisessä maassa)
- Pariisin kauneus ja rajattomat mahdollisuudet
- harrastukset (ratsastus ja jumppakortti)
- opiskelu, mielenkiintoiset kurssit ja ranskalaisen yliopistokulttuurin sisäistäminen, opettajat
- ruoka, ravintolat, viinit, samppanja
- shoppailu (Naf Naf, Morgan, Disneystore)
- oman kotimaan näkeminen uudessa valossa, oppii arvostamaan monta juttua jota ennen piti itsestäänselvyytenä
- omien kärsivällisyystaitojen kasvaminen + yleinen kasvaminen ja vahvistuminen ihmisenä, mukautumiskyvyn kasvaminen, ihmissuhdetaidot (vuorovaikutus ranskalaisten kanssa erilaista) uudenlainen elämänasenne, kypsempi
- ystävien tärkeyden korostuminen (tietää ketä Suomesta kaipaa)
- omien haaveiden uudelleen punnitseminen
- lentäminen halpaa ja nopeaa Suomeen, pieni kynnys tulla käymään (sekä itse Suomeen että kavereiden Suomesta Pariisiin)
------ je déteste
- byrokratia, koko järjestelmä, joka toimii eri tavalla. kaiken hitaus ja suomalaisesta näkökulmasta hankaluus lähtien ihan perusasioiden järjestelystä
- huono tuuri (mulla sattu meneen kaikki vaikeimman kautta)
- vuokrataso korkeampi
- ihmisten mentaliteetti erilainen, joidenkin pariisilaisten tylyys ja ”pompottelu”
- ahdistavat ranskalaismiehet (ei tee mieli mennä tyttöporukalla yökerhoon)
- yliopiston koordinoinnin puuttuminen, ei oikeastaan mitään tukea opiskeluihin (ei tuutoreita, vain kansainvälisenpalvelun työntekijä joka ei tiedä mitään. pitää ottaa itse selvää kaikesta ja olla aktiivinen kyseleen)
- koti-ikävä
- kalliit puhelinlaskut!!
- ”kulttuurishokki”
10 vinkkiä vaihtoon lähtevälle :
1. Mukaan ERITTÄIN kärsivällinen ja rento mieli, jos joku asia ei onnistu heti niin c’est pas grave. Ranskalaiset sanoo kuitenkin sulle vaan että pas de soucis kun kaiken pitäis järjestyä niinku pitääkin, ja sitten kun kaikki on menny niin pieleen kun mikään voi mennä ne sanoo: il y a un tout petit souci. Oma stressaus ei auta asiaa yhtään eteenpäin, joissain asioissa kerta kaikkiaan oot vaan muiden armoilla etkä voi kuin odottaa, sillon kannattaa vaan yrittää nauttia kaikesta muusta.
2.Oma-aloitteisuus asioiden hoitamisessa koko vaihtoprosessin aikana. Niin ennen lähtöä, vaihdon aikana kun sen jälkeenkin. Kukaan ei tuu antaan sulle valmista ”vaihtopakettia”, jossa on vastaukset kaikkeen ja avaimet uuteen elämään. Se minkä voi selvittää ja tehdä jo Suomessa, on pois päiväjärjestyksestä. Vaihtomaassa tulee niin miljoona uutta juttua etenkin alussa, että kaikki minkä voi tehdä etukäteen on plussaa. Lisäks yliopistolla koordinointi olematonta, joten pitää ite vaan reippaasti selvittää ja kysellä. Hetken päästä ei enää jännitä yhtää hoitaa asioita vaikkapa puhelimitse ranskaks kun siitä alkaa tulla nii itsestäänselvää, että unohtaa jopa asioivansa ranskaks eikä suomeks.
3. Paksu lompakko (tai joku muu sellaisen omaava) Huom! Tää riippuu jokasen omasta kulutustyylistä, Pariisissa on täysin mahdollista elää paljon edullisemminkin eli tää on ihan mun näkökanta vaan :) Esimerkki Pariisin yöelämästä: sisäänpääsy klubeille n.20e tai ylöspäin. Baarissa vesi saattaa maksaa 11e (esim. Duplexissa, joka on kuitenkin halvemmasta päästä), jossain paikoissa sillä hinnalla taas voi jopa saada samppanjalasillisen. (toisaalta viini on tosi halpaa täällä kaupasta ostettuna) Sitten taksi kotiin. Myös ihanat kaupat, joita Suomessa ei oo, kannattaa kiertää kaukaa. Muuten huomaat shoppailevasi liian usein. Ulkona syömiseen kannattaa varata rahaa, se on kiva tapa viettää aikaa ystävien kanssa samalla kaupunkiin tutustuen (ite käyn Pariisissa yleensä n.4-7 kertaa viikon aikana ravintolassa) Varaudu myös yllättäviin kuluihin (esim. jos sun kämpäs onki hometta ja joudut vaihtaan asuntoa niin tulee kalliiks!! ja tääl on pakollista ottaa esim. kotivakuutus)
4. Ota vain sellainen kämppä, jossa tuut todella viihtymään ja joka on kaikinpuolin hyvä.Oman kodin merkitys vieraassa maassa on tärkeä, kannattaa tehdä siitä sellanen ”turvapaikka” jossa on kiva olla. Parastahan tietty ois, että se eka kämppä ois heti hyvä, koska voin sanoo et oli aikamoinen homma vaihtaa asuntoa: uuden asunnonmetsästys kaupungissa, jossa on todella vaikeeta löytää asunto, kaikkien tietojen muuttaminen esim. pankkijutut, kirjeet, lehtitilaukset (mulla ei oo vieläkää tullu yhtää Elleä tähän uuteen osoitteeseen) ja NETTI. Kun muuttaa, voi käydä niin että jää yli 2 kuukaudeks ilman nettiä ja se ei oo todellakaan oo helppoa. Hankalaahan on, et jos Suomesta käsin vuokraa kämpän, jota ei oo nähnyt, nii mistä tietää onks se hyvä? En toivo et kellekkään käy niin huono tuuri ku mulle. Se et joku kämppä maksaa paljon, ei kerro välttämättä sen tasosta yhtään mitään.
5.Hommaa paikallisia kavereita. Ne korjaa sun ääntämystä ja muita kielivirheitä, opit tosi paljon niiltä langue familière ja myös verlan eli käänteiskieltä. Tärkeehän ois oppii nimenomaan puhumaan ranskaa siten miten ranskalaiset sitä puhuu, ja tätä on mahdoton oppii Suomesta käsin. Tilaisuus kannattaa siis hyödyntää vaihdon aikana.. Lisäks oppii paikallisesta kulttuurista ja kun saa yhden ranskalaisen kaverin, se esittelee sut muille kavereilleen ja kun viettää iltoja ranskalaisporukassa, niin siinä se kielitaito vasta kehittyykin :) Paikallisiin on helpoin tutustua kursseilla ja harrastuksissa sekä kaverien kautta.
6. Arjesta täysillä nauttiminen. Vaihdossa kannattaa rakentaa siitä ”uudesta elämästä” juuri sellainen kun on aina unelmoinut, koska mulla ainakin Suomessa arki ollut viime vuosina ihan liian kiireistä ja stressaavaa. Täällä mun ei tarvii käydä töissä, joten ainoa pakollinen aikataulussa on opiskelu. Kaikki muu siihen lisäks tuleva kannattaa rakentaa siten, että nauttii jokasesta päivästä täysillä. Esim. mä alotin täällä mun unelman, ratsastuksen ja lisäks hommasin jumppakortin kivalle salille, jossa käyn lähes joka päivä. Lisäks oon viettänyt tosi paljon aikaa kavereiden kanssa ja käydään paljon ravintoloissa. En halua enää ikinä Suomeen sellasta kiireistä arkea ku aiemmin elin…
7.Vaihdossa olevien muiden suomalaisten tuki. Vaihdossa on ihanaa, että pääsee juttelemaan myös suomeksi ja vaihtamaan kokemuksia samassa tilanteessa olevien kanssa. Mä oon saanut täältä muutamia todella läheisiä suomalaisystäviä, joita en hirveästi tuntenut etukäteen eli tää vaihto on yhdistänyt meidät. Tulevat oleen varmasti sellaisia ystäviä, joiden kanssa pidetään yhtä vaihdon jälkeenkin :)
8.Ota mahdollisimman paljon irti. Matkusta, hyödynnä sitä miten halpaa ja helppoa esim. Pariisista on mennä vaikka Kölniin tai Amsterdamiin, minne vaan.. Kierrä maata, hyppää junaan ja lähde vaan jonnekkin vaikka edes päiväreissulle. Tässä asiassa mä aion kunnostautua kevätkaudella…
9.Vaikeudet= haasteita. Kaikki ne vahvistaa, kasvattaa sua ihmisenä. Sillä hetkellä se tuntuu kamalalta ja ylitsepääsemättömältä, mutta jälkeenpäin miettii et miten paljon se opetti.
10. Tärkein kaikista: kotimaan tukiverkko. Tuli mitä murhetta niskaan ja vaikka tuntuis et koko taivas kaatuu päälle, niin silloin tärkeintä on Suomen tukiverkko. Mulla se on oma perhe. Ilman kunnon tukiverkkoa vois tuntuu liian raskaalta. Yksin jos miettii jotain vaikeutta, niin se saattaa tuntua kohtuuttoman raskaalta mut tukiverkko yleensä auttaa suhteuttaan asioita ja ajattelemaan positiivisesti. Että sit tajuaakiin, et kyllä kaikki järjestyy taas ja voi vaan olla kiitollinen, et on sellanen tukiverkko. Tän ohella ystävillä on myös suuri merkitys!
bisous et bonne nuit! :)
mimi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti